Τα τμήματα

Τα τμήματα του συλλόγου

Στο εντευκτήριο του συλλόγου λειτουργούν τα εξής τμήματα:

ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Κάθε Κυριακή 16:00-17:00 και 17:00 18:00 (A’ κ Β’ παιδικά τμήματα)

Από το 2002 λειτουργεί το πρώτο παιδικό τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών. Σκοπός του είναι η διδασκαλία και η γνωριμία με τους χορούς, τα τραγούδια και την παράδοση της ευρύτερης περιοχής. Η φιλοσοφία όμως με την οποία γίνεται η διδασκαλία αυτή, έχει ως αποτέλεσμα την ήπια κοινωνικοποίηση του παιδιού, αφού στα πλαίσια της ομάδας μπορεί και συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά. Στα δύο τμήματα που λειτουργούν πλέον, εκτός από τους τοπικούς χορούς, διδάσκονται χοροί και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Χοροδιδάσκαλος του τμήματος είναι ο κ. Ζαφειριάδης Γιάννης.

ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Κυριακή 15:00-16:00

Το τμήμα αυτό ξεκίνησε ταυτόχρονα με το παιδικό. Παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου, ωριμότερα πια, έχουν την ευκαιρία παράλληλα με την διδασκαλία χορών, να έχουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα διαβάσματα τους, με παρέα τους φίλους τους. Το τμήμα αυτό έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε εκδηλώσεις σε συνεργασία με το τμήμα νέων- φοιτητών.

Χοροδιδάσκαλος του τμήματος είναι ο κ. Ζαφειριάδης Γιάννης.

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ*

Κάθε Τρίτη 20:00-22:00 

Από το 1999 ουσιαστικά αποκτά μια τυπική μορφή το τμήμα αυτό και λειτουργεί πλέον σε εβδομαδιαία βάση, αφού για τουλάχιστον 10 χρόνια πριν, μια ομάδα νέων είχε ξεκινήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία του. (Ήταν η κύρια αφορμή και για την ίδρυση του συλλόγου). Έκτοτε, η τοπική μουσικοχορευτική παράδοση, ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, κάνοντας γνωστούς τους Γκαγκαβούζηδες παντού. Πάντοτε λειτούργησε με σεβασμό στην παράδοση που άφησαν οι προγονοί μας. Σήμερα, τυγχάνει μέγιστης αναγνωρισιμότητας και αποδοχής, από όλον εκείνο τον κόσμο που δείχνει τον ίδιο σεβασμό.

Από το 2012, πέρα από την καθαρά τοπική παράδοση, στο τμήμα γίνονται προσπάθειες για εκμάθηση χορών, τραγουδιών και εθίμων από το σύνολο της Ελληνικής παράδοσης.

Χοροδιδάσκαλος του τμήματος ο κ. Νικολαΐδης Άγγελος.

ΤΜΗΜΑ ΝΕΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΩΝ*

Κάθε Τετάρτη 20:00-22:00

Η πιο δύσκολη ηλικία για ενασχόληση με τους παραδοσιακούς χορούς είναι αυτή των 18-40. Φοιτητές με ιδιαίτερο φόρτο εργασίας, νέοι εργαζόμενοι και γονείς, συνήθως απέχουν από κάθε τέτοιου είδους δράση. Για το σύλλογο μας, όμως που από το 2012 ξεκίνησε το τμήμα αυτό, η σταδιακή αύξηση της προσέλευσης σηματοδοτεί την αλλαγή του κλίματος. Ο χορός δεν είναι απλά ένα δίωρο μάθημα, αλλά ευκαιρία, για χαλάρωση, ξεκούραση και καλή παρέα. Χωρίς να ξεπερνιόνται τα όρια της τυπικής διδασκαλίας, δημιουργείται ένα πολύ ευχάριστο κλίμα. Η ομάδα αυτή αποτελείται κατά κύριο από άτομα που δεν έλκουν την καταγωγή τους από τον τόπο μας και συνεπώς το κύριο πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει χορούς από το Πανελλήνιο.

*[ Τα μέλη των δύο τμημάτων ενηλίκων, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα και των δύο ημερών]

Χοροδιδάσκαλος του τμήματος ο κ. Νικολαΐδης Άγγελος.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Από τον Οκτώβριο του 2014 ξεκίνησε μια προσπάθεια για δημιουργία τμημάτων μουσικής και τραγουδιού. Η γκάιντα ως κύριο παραδοσιακό όργανο της περιοχής μας και τα κρουστά, μαζί με το ακορντεόν, το λαούτο και την κιθάρα, διδάσκονται σε ειδικά τμήματα από έμπειρους δασκάλους. Σκοπός των τμημάτων αυτών είναι η πολιτιστική προσέγγιση όχι μόνο σε θέματα λαογραφίας και χορού, αλλά γενικότερα. Δίπλα στα τμήματα αυτά λειτουργεί και το τμήμα τραγουδιού, με τη διδασκαλία να αφορά σε τραγούδια των Γκαγκαβούζηδων, παραδοσιακά άλλων περιοχών και νεότερα!

Διδάσκουν οι : Ελισάβετ Τράκα (Τραγούδι, λαούτο, κιθάρα) Παναγιώτης Ζηκίδης (Κρουστά, ακορντεόν, γκάιντα)

δασκαλοι

Στο σύλλογο κατά περιόδους λειτουργούν τμήματα γυμναστικής, ζωγραφικής κ.α, στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων που εντάσσονται στο Δήμο ή την Περιφέρεια.