2011

ΦΕΒ 2011

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ , ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ-ΗΠΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑν και η παρακάτω δραστηριότητα δεν αφορά άμεσα στο σύλλογο μας, πλήθος άλλων δραστηριοτήτων μας, οδήγησαν κάποια παιδιά στην Αμερική να πραγματοποιήσουν μία παράσταση και να είναι αφιερωμένη σε μας. Μας γνώρισαν μέσα απο επιτόπιες επισκέψεις ή από το διαδίκτυο, μας αγάπησαν και προσπάθησαν με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο να κάνουν αυτά που κάνουμε εμείς. Το Φεβρουάριο του 2011, στην πόλη Οντάριο του Λος Άντζελες, οι ενορίες Αγίας Τριάδας, Σάρλοτ της Β. Καρολίνα, και η ενορία του Αγ. Ιωάννου Βαπτιστού, Άναχαϊμ της Καλιφόρνια, παρουσίασαν στο 35ο FDF, το έθιμο της καμήλας….. Τραγούδι, φορεσιές και χορός απο την περιοχή μας για μισή ώρα γέμισαν το κατάμεστο απο 2000 ομογενείς συνεδριακό κέντρο που έγινε το συγκεκριμένο φεστιβάλ! Εμείς να τους ευχαριστήσουμε για τιμή που μας έκαναν!!!

Σύμβουλοι: Άγγελος Νικολαΐδης, Dennis Sourvanos, Χοροδιδάσκαλοι: Athanasia Medenas, Nick Metrakos, Διοργάνωση : Ιερά Μητρόπολις Σαν Φρανσίσκο. Προβολή: Folkchannel.gr

ΜΑΡ 2011

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

liaros

Αρκετές φορές ο σύλλογος μας φιλοξενεί συλλόγους άλλων περιοχών για γνωριμία ή γλέντια. Αυτή τη φορά , την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την μέρα της Πριστέβας, φιλοξενήσαμε 70 άτομα, απο συλλόγους του Πειραία, της Ξυλοκέριζας Κορίνθου, και της Τεγέας Αρκαδίας. Με την παρότρυνση του κ. Γ.Λιάρου, εκδότη του περιοδικού “Χορεύω” , που είχε αφιερώσει 11σέλιδο άρθρο για τους Γκαγκαβούζηδες στο 14ο τεύχος, οργανώθηκε μία εκδρομή στην περιοχή μας. Με τη συνοδεία της “Εβρίτικης Ζυγιάς” , τα σπιτικά φαγήτα των γυναικών του συλλόγου, μπόλικο κρασί και με πολύ διάθεση, έγινε ένα μεγάλο γλέντι στην αίθουσα του συλλόγου.

Πρόεδρος: Πετρέση Αναστασία, Υποστήριξη: Λιάρος Γιώργος.

ΜΑΡ 2011

ΠΑΒΕΛ ΜΠΑΝΥΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑκαμήλα 4καμήλα 4καμήλα 4

pavelΓια τρίτη φορά, η καμήλα μας μεταφέρεται στην Βουλγαρία. Αυτή τη φορά στην κωμόπολη Pavel Βanya. Οι εκδήλωσεις αφορούν την άνοιξη και τα λουλούδια και συμμετέχουν πολλοί τοπικοί σύλλογοι.

Πρόεδρος: Πετρέση Αναστασία. Συντονιστής: Ιωαννίδης Γιώργος

ΙΟΥΝ 2011

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Το 4ο Πανθρακικό Αντάμωμα Θρακιωτών πραγματοποιήθηκε φέτος στην Πτολεμαΐδα και ο σύλλογος μας για μια ακόμη φόρα, εκπροσώπησε την παράδοση των Γκαγκαβούζηδων, τον οικισμό μας αλλά και την πόλη της Νέας Ορεστιάδας, αφού είναι ο μόνος σύλλογος ο οποίος δραστηριοποιείται ενεργά ως μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ) που με την συνεργασία της Θρακικής Εστίας Εορδαίας, είχαν την ευθύνη του ανταμώματος. Τον νέο Καλλικρατικό δήμο εκπροσώπησαν φυσικά και οι σύλλογοι από το Θούριο, τη Στέρνα, τη Βύσσα, τις Καστανιές, τον Κυπρίνο και τα Δίκαια. Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία κυρίως στους εθελοντές και εμείς είχαμε την τύχη να έχουμε μαζί μας τη κ. Μαρία Γιουβανίδου.

Πρόεδρος: Πετρέση Αναστασία, Συντονιστής: Άγγελος Νικολαΐδης, Υποστήριξη-οργάνωση: Θρακική Εστία Εορδαίας, προβολή : Τοπικά ΜΜΕ

ΙΟΥΛ 2011

ΣΟΥΛΙ ΠΑΤΡΩΝ, ΑΧΑΪΑ

Μετά από πολλές προσπάθειες τελικά καταφέραμε να αποδεχθούμε την πρόσκληση του Πολιτιστικού συλλόγου Σουλίου Πατρών και να βρεθούμε στο ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνουν. Στο 16ο φεστιβάλ, παρουσιάσαμε, αν και στη μέση του καλοκαιριού, το Χριστουγεννιάτικο έθιμο της καμήλας. Αρχικά την τεμαχίσαμε για να την μεταφέρουμε, αλλά τα μέλη του συλλόγου τους μας βοήθησαν και την ξαναφτιάξαμε με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που χρησιμοποιούμε και στον τόπο μας. Η φιλοξενία τους ήταν εξαιρετική και η συμμετοχή του κόσμου μαζική. Χορέψαμε και τραγουδήσαμε, όχι μόνο στη διάρκεια της παράστασης , αλλά και αργότερα στο γλέντι, τόσο που η κούρασή μας πλέον έφθασε στα όρια της…..Εξαιρετικά όλα και τους ευχαριστούμε!!

Πρόεδρος Πετρέση Αναστασία, Επικοινωνία: Ραντζούδη Ελένη, Συντονιστής: Νικολαΐδης Άγγελος, Υποστήριξη: Γιάννης και Βασίλης Καραγιάννης: Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών, Προβολή: Τοπικά ΜΜΕ Αχαΐας

ΑΥΓ 2011

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Για τρίτη φορά, τα τελευταία χρόνια, φιλοξενήσαμε στον οικισμό μας και στο σύλλογος μας, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την παράδοση των Γκαγκαβούζηδων και δεν είναι από την Ελλάδα. 13 κυρίες από οχτώ χώρες, στα πλαίσια σεμιναρίου ελληνικής παράδοσης, επέλεξαν να συνεργαστούν και με μας. Διδάχθηκαν χορούς από την Οινόη κατά το πρωινό πρόγραμμά τους, γευμάτισαν σε ταβέρνα του οικισμού μας, παρακολούθησαν την παρασκευή παραδοσιακής πίτας το απόγευμα από τις γυναίκες του συλλόγου, και αφού φόρεσαν όλες τους τα παραδοσιακά μας ρούχα, με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος “Μεθόριος” και ντόπια τραγούδια από τις γυναίκες στήθηκε μεγάλο γλέντι στην αίθουσα του συλλόγου μας. Στη διάρκεια του σεμιναρίου συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τον αδελφό σύλλογο “Τα αμπέλια” της Κάτω Οινόης και τους ευχαριστούμε.

-Πρόεδρος : Πετρέση Αναστασία, Διδασκαλία σεμιναρίου: Νικολαΐδης Άγγελος, Οργάνωση σεμιναρίου: Laura Shannon, Υποστήριξη: Ζηκίδης Παναγιώτης, Προβολή: Καμία, διότι η Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας , αποσιώπησε το γεγονός και ας το γνώριζε!

Διαβάστε το σχετικό άρθρο & Δείτε τις φωτογραφίες more

ΟΚΤ 2011

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης ημερίδας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του συλλόγου μας στις 29/10/2011. Το Θέμα της ήταν ” Η Παράδοση των Γκαγκαβούζηδων, η διατήρησή της και η προβολή της”. Κατά τη διάρκεια, διαβάστηκε χαιρετισμός της κ. Φιλιππίδου Ελένης, Πτυχιούχου ΤΕΦΑΑ, msc Λαογραφίας Ανθρωπολογίας, τοποθετήθηκε με την εισήγησή του ο κ. Νικολαΐδης Άγγελος, χοροδιδάσκαλος, και προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφικό υλικό. Η συμμετοχή κρίνεται άκρως ικανοποιητική και μας δίνει την δυνατότητα και για μελλοντικές συναντήσεις.

-Πρόεδρος και Οργάνωση : Πετρέση Αναστασία, Προβολή : Καμία διότι η Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας , αποσιώπησε το γεγονός και ας το γνώριζε!

ΔΕΚ 2011

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Για ακόμη μία χρονιά η “Καμήλα” γύρισε τις γειτονιές μας, μεταφέροντας τα νέα της Γέννησής Του, και δίνοντας αφορμή για ένα ακόμη γλέντι στην αυλή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας. Ο Γυμναστικός Σύλλογος “Ένωση” Οινόης και οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι του οικισμού μας , “Τα αμπέλια” και “Το Κρασοχώρι” οργάνωσαν εξαιρετικά τα πάντα και η διαδρομή ήταν άκρως “γευστική” αφού πλήθος νοικοκυριών υποδέχθηκαν τον “Ντεβετζή” και την παρέα του με μπόλικο κόκκινο κρασί, τσίπουρο, καβουρμά και πολλούς ακόμα μεζέδες. Στην πλατεία μοιράστηκε, καβουρμάς και τουρσί λάχανο και πολλά λουκάνικα. Φέτος εκτός από τους ντόπιους και φίλους των γύρω περιοχών, βρέθηκαν κοντά μας φίλοι , από Κομοτηνή, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα αλλά και την Πάτρα! Δυστυχώς για μία ακόμη φορά, η Δημοτική τηλεόραση της Ορεστιάδας απουσίαζε από ένα σπουδαίο γεγονός της πόλης!

-Πρόεδροι : Βοσνακίδης Χρήστος (Ένωση Οινόης), Σκουταριανού Χρυσούλα ( Π.Σ. Κ. Οινόης “Τ’ αμπέλια”), Πετρέση Αναστασία (Π.Σ. Α. Οινόης “Το Κρασοχώρι), Οργάνωση : Ιωαννίδης Γιώργος, Παρτινούδης Αλέξης. Μουσικό σχήμα “Εβρίτικη Ζυγιά”, Προβολή : Ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών “Flash 96FM” με ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή του κυρίου Γρηγόρη Νιάκα.