2009

ΜΑΡ 2009

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ότι σπείρεις θα θερίσεις, λέει ο λαός . Και η πρόσκληση για την συμμετοχή μας στην 3η Έκθεση “Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός” που έγινε στο Στάδιο   Ειρήνης & Φιλίας στον Πειραιά, είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που γίνεται στο σύλλογο μας. Τιμώμενη περιοχή η Θράκη και ανάμεσα στα τρία χορευτικά στην τελετή λήξης, ήταν και το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του συλλόγου. Άριστες εντυπώσεις από τους θεατές και τους διοργανωτές. Μια πλήρης συμμετοχή με τριήμερη προβολή σε περίπτερο της έκθεσης, με διάθεση 3000 16σέλιδων εντύπων του συλλόγου, και με συντονισμένη παρουσίαση του χορευτικού μας . Τιμή και από το περιοδικό “ΧΟΡΕΥΩ” που μέσα στις λίγες φωτογραφίες που είχε στο σχετικό άρθρο του, ήταν και μία από το σύλλογο μας.

Απονομή συμμετοχής   ΣΕΦ ΠΕΙΡΑΙΑΣ   Το περίπτερο στο ΣΕΦ

Πρόεδρος: Ραντζούδη Ελένη, Χοροδιδάσκαλοι: Ιωαννίδης Γιώργος, Πιτιακούδη Λιάνα, Υπευθ. Οργάνωσης &  Συντονιστής: Νικολαϊδης Άγγελος, Υποστήριξη: Μήτσης Κώστας, Ν.Α Ροδόπης-Εβρου, Νομαρχία Έβρου, Δήμος Ορεστιάδος, Προβολή: περιοδικό “ΧΟΡΕΥΩ”.

ΙΟΥΝ 2009

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

Χρυσούπολη

Μέσα στις δραστηριότητες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματίων είναι και το αντάμωμα τον Θρακών. Φέτος στο 2ο αντάμωμα, ο σύλλογος μας μέλος της ομοσπονδίας, συμμετείχε στις εκδηλώσεις αυτές που έγιναν στην Χρυσούπολη Καβάλας.

Πρόεδρος Ραντζούδη Ελένη, Χοροδιδάσκαλος: Ιωαννίδης Γιώργος, Υποστήριξη: Κοζαρίδης Χρήστος, Νικολαϊδης Άγγελος, Π.Ο.Θ.Σ.

 

ΙΟΥΝ 2009

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Η αφίσα της παρουσιάσης Κάθε χρόνο η συμμετοχή μας στα “ΟΡΕΣΤΕΙΑ” είναι δεδομένη και η παρουσίαση μας εξαιρετική. Φέτος όμως είχαμε την τιμή να συνδυάσουμε την παρουσία μας στις εκδηλώσεις αυτές, με μια άλλη σημαντική και εξαιρετική εκδήλωση, την παρουσίαση του βιβλίου του Χρ. Κοζαρίδη “ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ”. Το χορευτικό τμήμα πλαισίωσε την παρουσίαση του βιβλίου με το χορευτικό της πρόγραμμα και με αναπαράσταση του εθίμου του ΚΛΗΔΩΝΑ. Οι 200 περίπου θεατές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι (σ.σ υπάρχει άρθρο το οποίο αναφέρεται με λεπτομέρειες στην παρουσίαση τoυ βιβλίου στη σελίδα του blog από το ένθετο της εφημερίδας “Παρατηρητής Θράκης)

Πρόεδρος: Ραντζούδη Ελένη, Χοροδιδάσκαλοι: Ιωαννίδης Γιώργος, Πιτιακούδη Λιάννα, Επιμέλεια Εθίμου: Ιωαννίδης Γιώργος, Συντονιστής: Νικολαϊδης Άγγελος, Υποστήριξη: Κοζαρίδης Χρήστος,  Δ.Ε.Π.Α.Ο., Προβολή: “Παρατηρητής” Θράκης.

ΙΟΥΝ 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διπλό cd "ΕΒΡΟΣ"

Μετά απο αναμονή 3 χρόνων, μέσα από πολλά προβλήματα, επιτέλους το cd με μουσικές και τραγούδια του Έβρου βγαίνει σε κυκλοφορία. Ο τίτλος του είναι “ΕΒΡΟΣ” και η επιμέλεια του κ Γ.Καψάλη με συμμετοχή του σχήματος “ΜΕΘΟΡΙΟΣ”. Ενα πάρα πολυ σημαντικό έργο για μας, αφού μέσα υπάρχουν τραγούδια Γκαγκαβούζικα, αυθεντικά εκτελεσμένα από μέλη του συλλόγου. Πιο συγκεκριμένα οι κυρίες Καράνταη Μενεξιά, Ροδινού Χρυσούλα, Σκαρλάτου Χαρίκλεια και Πετρέση Τασούλα, τραγουδούν τα τραγούδια όπως ένα καιρό οι πρόσφυγες από το Κρασοχώρι (Σαραπλάρ)

Πρόεδροι: Βάσω Πεχλιβανίδου, Ραντζούδη Ελένη, Υποστήριξη: Γέωργιος Καψάλης, Νικολαϊδης Άγγελος, Αλέξης Παρτινούδης.

ΙΟΥΛ 2009

ΠΟΡΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ

Το χορευτικό τμήμα ενηλίκων αποδέχθηκε πρόσκληση και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του χωριού Πόρπη Ροδόπης για τον Προφήτη Ηλία. Μετά την παράσταση ακολούθησε γλέντι με τη συμμετοχή των παρεβρισκομένων.

(Άρθρο από τον Παρατηρητή της Θράκης http://www.paratiritis-news.gr/article_1st_page.php?id=8:1930 )

Πρόεδρος: Ραντζούδη Ελένη, Χοροδιδάσκαλος:Πιτιακούδη Λιάνα.

ΝΟΕ 2009

ΜΟΛΔΑΒΙΑ

13-11-2009-122612Ήταν ιδιαίτερη τιμή για τον σύλλογο να δεχθεί πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Αυτόνομης περιοχής της Μολδαβίας, την Γκαγκαουζία, για να επισκεφθεί την περιοχή. Έτσι στις 6 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η χορευτική ομάδα για το ταξίδι εκεί. Πρώτος σταθμός ήταν η κωμόπολη Vulkanesti, όπου και δώσαμε παράσταση στον τοπικό πολιτιστικό οίκο. Στις 7 Νοεμβρίου το πρωί, επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο του Κόμρατ, πρωτεύουσα της Γκαγκαουζίας, ενώ το απόγευμα ταξιδέψαμε και  πλαισιώσαμε την εκδήλωση τουριστικής προβολής του Νομού Εβρου που έγινε στο Θέατρο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας το Κισινάου. Στις 8 του μήνα, βρεθήκαμε στο Ceadir-Lunga για το κουρμπάνι προς τιμήν του Αγ. Δημητρίου (Ρωσικό Ημερολόγιο) και το βράδυ είχαμε εκπληκτική εμφάνιση στο θέατρο της ίδιας πόλης, στα καλλιστεία της Ν.Μολδαβίας. Στις 9 Νοεμβρίου το πρωί, επισκεφθήκαμε το χωριό Besalma και το τοπικό μουσείο του “Καρατσομπάν”,ενώ το μεσημέρι ομάδα αντρών βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κόμρατ, αφού είχε προηγηθεί 45λεπτη συνάντηση με τον κυβερνήτη στο χώρο του υπουργικού συμβουλίου. Νωρίς το απόγευμα δώσαμε και την κεντρική μας παράσταση στο θέατρο της πόλης παρουσία, επισήμων και πλήθος κόσμου.

3simaies

Κατά την διάρκεια της παραμονής μας, ο σύλλογος μοίρασε 1000  ενημερωτικά έντυπα στα ρώσικα και 500 δισέλιδα έγχρωμα,  έδωσε πλήθος αναμνηστικών σε επισήμους, ελληνικά λεξικά και υλικό στο πανεπιστήμιο, ενώ το κάθε μέλος της αποστολής με δικά του έξοδα, μοίρασε αναμνηστικά δωράκια στον απλό κόσμο και τα παιδιά των πόλεων που επισκεφθήκαμε, που συνολικά έφθαναν στον αριθμό 400. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και για το φιλανθρωπικό υλικό που παραδόδηκε στην ηγουμένη της Ι.Μ Αγ.Δημητρίου στο Ceadir-Lunga. Το υλικό αφορούσε κυρίως ρούχα τα οποία μάζεψε ο σύλλογος από τα μέλη της ομάδας, αλλά και από το υπόλοιπο χωριό.

Πρόεδρος και Υπεύθυνη Οργάνωσης και Συντονισμού: Ραντζούδη Ελένη, Χοροδιδάσκαλοι: Ιωαννίδης Γιώργος, Λιάνα Πιτιακούδη, Άγγελος Νικολαϊδης, Υποστήριξη: Χρήστος Κοζαρίδης, Φώτης Δόμπας, Οργάνωση Προγράμματος και μεταφράσεις: Νίκος Λουκά, Διαμονή και Φαγητό: Κυβέρνηση της Γκαγκαουζίας, Μεταφορά και Υποστήριξη: Νομαρχιακή Αυτοδιοίηκηση Εβρου, Ν.Ζαμπουνίδης Νομάρχης, Ι.Παπαιωάννου Αντινομάρχης, ΘΡΑΚΗ TOURS Αλεξ-πολη, Προβολή: Κρατική Τηλεόραση Μολδαβίας, Τμήμα τηλεόρασης της Γκαγκαουζίας, Εφημερίδα-Ραδιόφωνο “Μεθόριος , Χρ.Εμμανουηλίδου (ρεπορτάζ: Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδος, Δέλτα Τηλεόραση, ΘράκηΝετ ), Μουσικοί: Αλέξης Παρτινούδης, Ζηκίδης Παναγιώτης, Καρακούσης Βασίλης, Συνοδοί  – Μεταφράσεις: Πελαγία Statova και Σέργιος Ivanov.

ΔΕΚ 2009

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

pc271172

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που για χρόνια είχε ξεχαστεί, πραγματοποιήθηκε στον οικισμό μας στις 27/12 . Η αναβίωση του εθίμου της “Καμήλας” συγκίνησε τους μεγαλύτερους και τράβηξε την προσοχή των νεότερων. Το δρώμενο ξεκίνησε από την αυλή του 4ου Δημ.Σχολείου Ορεστιάδος στις 11:00 και αφού κινήθηκε στους δρόμους της Άνω και Κάτω Οινόης, κατέληξε στον ίδιο χώρο. Εκεί στήθηκε μεγάλο γλέντι το οποίο κράτησε έως αργά το απόγευμα. Υπόσχεση όλων των οργανωτών και των συμμετεχόντων είναι η συνάντησή τους του χρόνου για ένα ακόμη καλύτερο γλέντι.

Η αναβίωση του εθίμου ακολούθησε τον ετήσιο χορό που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο βράδυ  στο κέντρο “Europa Sala”.

Υπεύθυνοι Σκέψης και  Οργάνωσης: Ιωαννίδης Γιώργος, Παρτινούδης Αλέξης, Υποστήριξη: Πρόεδροι & ΔΣ  ΠΣ Άνω Οινόης “το Κρασοχώρι”, Κάτω Οινόης “Τα Αμπέλια” και ΓΣ “‘Ένωση” Οινόης. Προβολή: Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδος.