2000-2005

ΜΑΡ 2001

ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 

Για πρώτη φορά επισκέπτονται τον οικισμό σύλλογοι από περιοχές εκτός Έβρου. Ο σύλλογος οργανώνει μεσημεριανό γλέντι στην αυλή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας με τη συμμετοχή μελών του συλλόγου και μελών  από τους Λαογραφικό Όμιλο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και  Πολιτιστικό Σύλλογο Κύμινων Θεσσαλονίκης.

Πρόεδρος : Γιαντσίδου Λίτσα

ΜΑΡ 2002

ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ  

Το έθιμο της "Πριστέβας"

Για δεύτερη φορά φιλοξενήθηκαν χορευτικά από Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά η οργάνωση περιελάμβανε βραδινό γλέντι σε οικογενειακή ταβέρνα του οικισμού. Εκεί ο σύλλογος παρουσίασε αναπαράσταση του εθίμου της “Πριστέβας” της “Συγχώρεσης” δηλαδή. Συμμετείχαν τα χορευτικά των Πνευματικού Κέντρων Δήμου Αμπελοκήπων και Χαλάστρας Θεσσαλονίκης.

Πρόεδρος: Γιαντσίδου Λίτσα, Υποστήριξη: Παπαϊωάννου Άγγελος (Δήμαρχος), Προβολή: ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΟΚΤ 2005

ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 

Γυρισμα ΕΡΤ3

Αν κάποιος, τολμούσε κάποτε να φανταστεί, πως το γλωσσικό ιδίωμα των τραγουδιών μας, θα οδηγούσε την δημόσια τηλεόραση να εκδηλώσει επιθυμία κάλυψης μιας παρουσίασης, θα τον περνούσαν για τρελό. Κι όμως το κανάλι τη ΕΡΤ3 με την εκπομπή του κυρίου Γ. Μελίκη “Κάθε τόπος και τραγούδι” βιντεοσκόπησε και παρουσίασε ωριαίο πρόγραμμα, με τοπικούς χορούς και τραγούδια της παράδοσης μας. Είναι η πρώτη φορά που σε εθνικό δίκτυο ακούστηκαν μη ελληνόφωνα, αλλά ελληνικότατα τραγούδια. Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης κάλυψης, ο οποίος μέσω της ΕRT-SAT έφθασε και στους ομογενείς μας στο εξωτερικό, ήταν μεγάλος. Η συγκίνηση των συμπατριωτών μας, αλλά και το ενδιαφέρον μελετητών της παράδοσης στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν μέγιστα. Το σημαντικότερο όμως ήταν, η αφύπνιση άλλων συλλόγων της περιοχής ώστε να τολμήσουν να προχωρήσουν στα ίδια βήματα με μας, βγάζοντας από τη ναφθαλίνη τα δικά τους αρχεία.

Πρόεδρος: Πεχλιβανίδου Βασω, Χοροδιδάσκαλος & Συντονιστής: Νικολαΐδης Άγγελος, Υποστήριξη & Προβολή: Μελίκης Γιώργος, ΕΤ3, Σκηνοθεσία & Παραγώγή STUDIO IKON, Ευαγγελίδου Γιάννα.