1980-1999

ΦΕΒ 1980

ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 

Αναπαράσταση γάμουΣτις 23 /2/ 1980, στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας, πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση Γκαγκαβούζικου γάμου, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας και τη συμμετοχή κατοίκων από την Άνω Οινόη. Ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για την παρουσίαση ενός τέτοιου γεγονότος. Η οργάνωση οφείλεται στον καθηγητή Γ. Κολοκοτρώνη που με υπομονή τους καθοδήγησε, ώστε αυτό που βίωναν έως τότε να το μετέτρεπαν σε παράσταση! Ένας καθηγητής, “Δάσκαλος για όλους μας”, που δίδαξε το σεβασμό για την παράδοση μας, που αν και έχει τις ιδιαιτερότητες της, είναι τόσο απλή και ωραία, που την παρουσίασε χωρίς υπερβολές. Τα εν ζωή μέλη της πρώτης αυτής παρουσίασης, είναι ακόμα δραστήρια μέλη του συλλόγου!

Να σημειωθεί πως η παράσταση επαναλήφθηκε το Μάρτιο της επόμενης χρονιάς στο γήπεδο της πόλης.

Υπεύθυνος Οργάνωσης και Συντονιστής της αναπαράστασης : Κολοκοτρώνης Γεώργιος

1981-1985oinoi-1985

Μετά την επιτυχία της αναβίωσης του γάμου  έγινε μία προσπάθεια σύστασης χορευτικού τμήματος. Στο τμήμα αυτό συμμετείχε η νεολαία του οικισμού και έδωσε αρκετές παραστάσεις στην περιοχή. Οι σχετικές χορογραφικές παρεμβάσεις  ακολούθησαν την φιλοσοφία της εποχής, Υπήρχε όμως πάντοτε σεβασμός στην τοπική φορεσιά.

ΑΠΡ 1999

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ17ο Φεστιβάλ ΧΟΦΕΘ

Στα πλαίσια το 17ου φεστιβάλ της Χορευτικής Ομάδας φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  το χορευτικό τμήμα ενηλίκων σε εκδήλωση εκτός Ν. Έβρου. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, έχει υψηλές απαιτήσεις από τις ομάδες που συμμετέχουν, σε ότι αφορά στην παρουσίαση τους σε σχέση πάντα με την αυθεντικότητα των χορών, τραγουδιών και φορεσιών. Για το λόγο αυτό πάντοτε συμμετέχουν λαϊκές τοπικές ομάδες και όχι σύλλογοι του κέντρου. Βάσει των κανόνων αυτών, τολμήσαμε για πρώτη φορά να παρουσιάσουμε τραγούδια των γκαγκαβούζηδων στο τοπικό ιδίωμα, πράγμα που εντυπωσίασε τους 1000 και πλέον θεατές του αμφιθεάτρου, οι οποίοι όρθιοι, με παρατεταμένο χειροκρότημα, ευχαρίστησαν το χορευτικό μας για την παρουσία του. Εκεί ακούστηκε πρώτη φορά δημοσίως το τραγούδι “Ουτσιούρτ Γιώργη”, το οποίο είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια μας, και ακούγεται σε γλέντια σε όλη την Ελλάδα από διάφορες ορχήστρες.

Πρόεδρος: Αμπράση Σταυρούλα, Χοροδιδάσκαλος: Ψυράκης Γιώργος: Συντονιστής: Νικολαΐδης Άγγελος, Υποστήριξη &  Προβολή:  Χ.Ο.Φ.Ε.Θ.